Gekleurde rijst maken om mee te spelen

Een leuke bezigheid is het spelen met rijst, gekleurde rijst welteverstaan, want het kinderoog wilt natuurlijk ook wat. Witte rijst is veel minder interessant, en het maken van gekleurde rijst is echt heel makkelijk is (het recept kun je vinden door onder de foto op ‘lees verder’ te klikken).

Voor de jongste kinderen is het kijken en voelen aan rijst vaak al genoeg. Door gekleurde rijst in potjes of flesjes te doen, kunnen ze ermee rammelen en het onderzoeken. Of doe wat rijst in een grote bak, zodat ze er met hun handen mee kunnen spelen. Het aanraken van rijst geeft een apart gevoel in de handen, daardoor kan het aanraken van rijst eerst wel even eng zijn. Onze kleine man moest er wel even aan wennen, maar al snel daarna vond hij het ontzettend leuk. Zo leuk dat de mooi gekleurde rijstkorrels al snel over de vloer verspreid lagen, omdat je er zo leuk mee kunt strooien. Handige tip dan ook is een stuk plastic neer te leggen.

Voor de wat oudere kinderen prikkelt het aanraken ook hun zintuigen en je kunt inspelen op hun motorische vaardigheden door hen bijvoorbeeld zandvormpjes te laten vullen met rijst of verstop spulletjes in de rijst, zodat ze het met hun handen kunnen zoeken. Wat je ook doet, het stimuleert de zintuigen.

Recept voor gekleurde rijst

Gekleurde rijst maken, doe je met de volgende ingrediënten:

  • Ongekookte, droge rijst
  • Flesjes kleurstoffen in verschillende kleuren
  • Hersluitbare diepvrieszakken

Zelf heb ik rode, groene en blauwe kleurstof gebruikt en dat betekende drie zakjes. In ieder zakje heb ik drie handen vol rijst gedaan en 6 druppeltjes kleurstof. Je kunt meer toevoegen als dat nodig is of als je de rijst donkerder wilt hebben, want hoe meer kleurstof, hoe donkerder de kleur en je kunt natuurlijk ook meer rijst toevoegen, zoveel als je nodig hebt.

Meng de rijst in de zakjes goed door elkaar met de kleurstoffen, zodat de kleurstoffen overal komen en voeg eventueel meer kleurstof toe. Kinderen kunnen helpen met het door elkaar husselen van de rijst, dat is nog leuk ook.

Laat het daarna 5 minuten intrekken en laat het daarna drogen. Meestal is het na maximaal 30 minuten droog (al is dit afhankelijk van de hoeveelheid kleurstof wat je erbij gedaan hebt).

Let wel op met andere recepten op het internet: in veel recepten wordt gekleurde rijst gemaakt door er alcohol aan toe te voegen, terwijl dat niet echt noodzakelijk is om gekleurde rijst te maken. Het kan ook zonder en dat is veel veiliger.

Ideeën om met gekleurde rijst te doen

  • Gekleurde rijst in potjes of flesjes doen, om mee te rammelen en te onderzoeken.
  • Rijst in een bak doen, zodat ermee gespeeld kan worden met de handen of met de voeten.
  • Kleine dingen verstoppen in de rijst die met de handen gezocht moeten worden (eventueel zonder te kijken, dit geeft extra effect).
  • (Zand)vormpjes vullen met rijst, leegmaken en opnieuw vullen en zo door.
  • Een kleurplaat of vel papier met lijm besmeren en er verschillende kleuren rijst op plakken (alsof het ingekleurd wordt met gekleurde rijst).

One thought on “Gekleurde rijst maken om mee te spelen

  1. Heel fijn idee, alleen, ik stel me de vraag of de kleurstof bij vochtige handjes niet zal afgaan… Welke kleurstof gebruiken jullie juist? (Eetbare? Voor textiel… etc?)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *