Symmetrische vlinders verven

Naar aanleiding van het boek Rupsje nooitgenoeg en het knutselen van rupsen, moesten er natuurlijk ook vlinders gemaakt worden, want rupsen worden na een tijd van heeeeel veeeeel eten prachtige vlinders, net zoals Rupsje nooitgenoeg.

Voorafgaand aan het knutselwerk heb ik een vel A4-papier dubbelgevouwen en daarop een halve vlinder getekend. Daarna mochten mijn nichtjes deze halve vlinder met verf versieren. Nadat dit gedaan hebben we de vlinders dichtgevouwen, drukten we ze goed aan om het vervolgens weer open te vouwen. Een bijzonder resultaat: symmetrische vlinders waarbij de linkervleugels er ongeveer net zo uitzien als de rechtervleugels.

Alleen helaas iets te weinig verf gebruikt, waardoor de verf bij het dubbelvouwen helaas niet helemaal door de andere kant opgenomen werd. Mijn tip is dan ook om veel verf te gebruiken en ervoor te zorgen dat de verf nog goed nat is bij het dubbelvouwen.

Leerideeën bij het verven van symmetrische vlinders

  • De fijne motoriek wordt gestimuleerd door het verven en knippen.
  • Oudere kinderen kunnen natuurlijk zelf vlinders tekenen, waardoor het tekenen ook gestimuleerd wordt.
  • Tijdens het verven hebben de meiden kleuren met elkaar gemengd, een leuk onderwerp voor een gesprek. Zo ontstond de paarse kleur door roze met blauw te mengen, roze door rood met wit te mengen en oranje door rood met geel te mengen. Welke kleuren kunnen er nog meer gemaakt worden?
  • Wat houdt het woord symmetrie in? Een goed moment om het te bespreken met dit perfecte voorbeeld.
  • En nog een onderwerp voor een gesprek: hoe ontstaan vlinders? Bespreek dit bijvoorbeeld aan de hand van het boek Rupsje nooitgenoeg.
  • Oudere kinderen zouden ook bestaande vlinders kunnen namaken, door bijvoorbeeld afbeeldingen te nemen van het internet van mooie vlinders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *