Wie kent Rupsje nooitgenoeg nou niet? Menig volwassene is ermee groot geworden en menig kind nu ook. En niet alleen met voorlezen, ook bij het knutselen kan Rupsje nooitgenoeg een leuke rol spelen: rupsen knutselen. Samen met een paar jonge dames gingen we de knutselstrijd aan.
Een rups knutselen is niet moeilijk, het kan op vele manieren. Wij hebben het vandaag met verf gedaan, beginnend met de rand van een beker in zwarte verf te dopen om het lichaam te maken. Dit betekent een aantal zwarte kringen die enigzins in elkaar overlopen. Het papier had ik vooraf al in stroken geknipt ter grootte van de beker om ervoor te zorgen dat de lichaamsdelen van de rups niet verspreid over het papier zouden worden.
We hebben de kringen even laten drogen, terwijl we limonade dronken en daarna mochten de dames aan de slag. Het resultaat waren drie regenboog rupsen door de vele vrolijke verfkleuren die er gebruikt werden bij het inkleuren van de rupsen. Een resultaat wat er mocht zijn.
Nadat de rupsen opgedroogd zijn, hebben we ze uitgeknipt en we hebben de rupsen pootjes gegeven. De pootjes van de rupsen zijn gemaakt van zwarte stroken papier door er kleine knipjes te zetten. En met zogeheten wiebelogen kregen de rupsen ook nog een gezicht. Nu moet de rups zich alleen nog voleten om in een vlinder te veranderen.
Leermomenten tijdens het knutselen van rupsen
Knutselen is niet alleen heel leuk, maar ook heel leerzaam, zoals dit knutselwerk:
- Tijdens dit knutselwerk leren kinderen stempelen, verven, knippen en plakken, allen goed voor het fijne motoriek.
- Door een knutselwerk te relateren aan een prentenboek, zijn jullie ook met taal bezig. Je kunt het boek voorlezen of je kunt kinderen laten voorlezen (als ze kunnen lezen natuurlijk).
- In dit geval kun je ook het ontstaan van rupsen en vlinders onder de loep nemen en dat bespreken tijdens het knutselen.
- Verder leren kinderen kleuren kennen en vormen (ronde in dit geval).